Expositie

De Stijl in de literatuur - "Het vergif van den nieuwen geest"

Letterklankbeeld___does

In 2017 is het honderd jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl werd opgericht. De expositie De Stijl in de literatuur – “Het vergif van den nieuwen geest” toont aan dat de beweging niet alleen van invloed was op architectuur en beeldende kunst, maar ook op literatuur. De expositie is van 9 mei tot en met 9 juli 2017 te zien in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad in Utrecht. 

Achtergrond
In april 1920 publiceert De Stijl een manifest waarin staat dat literatuur, net als kunst, niet verhalend zou moeten zijn. Een maand later publiceert voorman Theo van Doesburg onder het pseudoniem I.K. Bonset zijn eerste dadaïstische werk. Met zogenoemde letterklankbeelden probeert hij de innerlijke bewogenheid rechtstreeks te duiden in klank. 

De titel van de tentoonstelling is een citaat uit een brief (d.d. 7 januari 1921) van Van Doesburg aan Antony Kok. Van Doesburg is dan net terug uit Weimar en heeft daar eind 1920 bij de Bauhausaanhangers De Stijl gepropagandeerd, of zoals hij zelf schrijft “overal het vergif van den nieuwen geest rondgestrooid”.

Unieke objecten
De bijzondere letterklankbeelden van Van Doesburg zijn in de expositie te zien, naast werk van Piet Mondriaan, Kurt Schwitters, Til Brugman, Agnita Feis, Antony Kok, Paul van Ostaijen, H. Marsman en Bert Schierbeek. Een aantal werken zijn nooit eerder geëxposeerd.

Expositie
Niels Bokhove, filosofie- en literatuurhistoricus en mede-auteur van ‘Utrecht Dada’ (2013) heeft de expositie speciaal vanwege het themajaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’ samengesteld in opdracht van Het Literatuurhuis. Ook maakt de tweetalige expositie onderdeel uit van de programmering van het International Literature Festival Utrecht (ILFU). De expositie is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de Universiteitsbibliotheek aan de Drift 27 in Utrecht.