© Janus van den Eijnden

Graham Swift

Interview door Hans Bouman

Graham Swift geldt als een van de belangrijkste hedendaagse Britse schrijvers. Zijn nieuwe roman Moeders zondag is een romance, waarin hij een moment laat voortduren zonder dat het langdradig wordt. Swift toont hiermee niet alleen zijn superieure schrijverschap, maar ook hoe belangrijk verhalen in ons leven kunnen zijn.

Over Moeders zondag

Het boek beschrijft een dag uit het leven van het dienstmeisje Jane Fairchild. Deze dag, 30 maart 1924, ‘Moeders zondag’ is de dag waarop huispersoneel vrij krijgt om familie te bezoeken. Maar Jane heeft geen familie te bezoeken en brengt daarom tijd door met haar minnaar Paul Sheringham, waar ze sinds haar tienerjaren in het geniep mee naar bed gaat. Deze dag delen ze eindelijk zonder haast het bed, maar daarmee is het ook meteen de allerlaatste keer. Paul is verloofd en vestigt zich na zijn huwelijk als advocaat in Londen. Hij laat Jane achter in het onbevolkte huis vanwege een afspraak met zijn verloofde. Zij blijft liggen, het huis urenlang voor zichzelf tot het personeel thuiskomt. Dit kan niet goed gaan… In Moeders Zondag zijn geluk, hartstocht en een afschuwelijk verlies met elkaar verweven in het tijdsbestek van een eerste, idyllische lentedag. Die dag, die in een drama eindigt, vormt het begin van het latere leven van Jane Fairchild als gevierd auteur van romans en memoires.

‘Dit is Graham Swift op de toppen van zijn kunnen: een zeldzaam trefzekere combinatie van een eligie om het verleden en een lofzang op de toekomst, in een boek dat tintelt van vitaliteit.’ – de Volkskrant

‘Een verhaal over liefde en lust. Misschien wel Swifts beste roman ooit.’ – The Guardian

Over Graham Swift

Graham Swift (1949) verwierf bekendheid met zijn romans Waterland (1983) en Laatste ronde (1996). Voor die laatste ontving hij de prestigieuze Man Booker Prize. Een terugkerend thema in zijn werk is de functie van de herinnering, zowel de herinneringen van individuen als het collectieve geheugen en de rol in de geschiedenis. Zijn nieuwste roman Moeders zondag verscheen bij Hollands Diep in vertaling door Irving Pardoen.

Share
  • Vrijdag 12 mei

    19:30 - 20:15 @ Pandora

    Interview door Hans Bouman