© Lars Myhren Holand

Johan Harstad

Interview door Arjen Lubach

Eens in de zoveel tijd verschijnt er een roman die zo verslavend is dat je er al je afspraken voor afzegt. Zo’n roman schreef de Noorse auteur Johan Harstad. Max, Mischa & het Tet-offensief is Harstads magnus opus en verschijnt begin mei bij uitgeverij Podium in vertaling door Edith Koenders en Paula Stevens.
Schrijver en televisiepresentator Arjen Lubach interviewt Johan Harstad.

Over Max, Mischa & het Tet-offensief

In deze duizelingwekkende vertelling volgen we toneelregisseur Max Hansen, die als puber vanuit Noorwegen naar Amerika emigreert. Hij heeft moeite om zijn jeugd in Stavanger, waar hij als kind van communistische ouders het Tet-offensief naspeelde, achter zich te laten, maar ontdekt in New York dat eigenlijk iedereen daar ontheemd is. In kunstenares Mischa, acteur Mordecai en Vietnamveteraan Owen vindt hij dierbare lotgenoten. De roman omspant vele decennia en continenten: van de Vietnamoorlog en Apocalypse now tot de aanslag op de Twin Towers.

In de Noorse pers werd het boek bejubeld met niet vijf, maar zes sterren: ‘Een pil over oorlog, liefde, ontheemding en kunst die je de adem beneemt. (…) Harstad weet de meest complexe thema’s tot leven te wekken met een literaire lichtheid, verbale vaardigheid en originaliteit die het lezen tot een bijna hypnotiserende ervaring maakt.’

Check ook de facebookpagina van Max, Mischa & het Tet-offensief

Over Johan Harstad

Johan Harstad (1979) debuteerde in 2006 als romanschijver met Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? Het boek is bewerkt tot een Noorse televisieserie en in Nederland voor theater door Joeri Vos (Frascati/Theater Oostpool). Naast romans schrijft Harstad zelf ook voor toneel, waarin net als in zijn boeken, oorlogen vaak centraal staan. Ook werkt hij als grafisch ontwerper onder het label LACKTR. Zijn roman Hässelby uit 2009 is geïnspireerd op de cultserie Twin Peaks; in 2011 verscheen zijn young adult sf-roman Darlah.

Arjen Lubach is fan

‘De werelden die Harstad creëert zijn zo verontrustend, romantisch en verslavend, dat het mij moeite kost om naar de echte terug te keren.’
– Arjen Lubach

Tijdens het ILFU gaat tv-presentator en schrijver Arjen Lubach in gesprek met Johan Harstad naar aanleiding van zijn nieuwe boek Max, Mischa & het Tet-offensief. Lubach heeft een voorliefde voor Scandinavië: hij studeerde Zweeds aan de universiteit van Groningen en in zijn boek Magnus vertrekt hoofdpersoon Merlijn, die in Amsterdam enig succes kent als toneelschrijver, naar Zweden.

Share
  • Zaterdag 13 mei

    20:45 - 21:25 @ Cloud Nine

    Interview door Arjen Lubach