© George Holz

Suzanne Vega

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Amerikaanse schrijfster Carson McCullers (1917-1967) werd geboren. Het beroemdst werd ze om haar debuut The Heart is a Lonely Hunter. Vorig jaar verscheen die roman in een nieuwe Nederlandse vertaling, dit jaar gevolgd door De ballade van het treurige café, een ander hoogtepunt in haar oeuvre. McCullers’ romans worden bevolkt door zonderlinge, eenzame types in het zuiden van de Verenigde Staten. Die personages reflecteerden in zekere zin haar eigen getroebleerde leven: ze kreeg voor haar dertigste drie hersenbloedingen, ze trouwde tot tweemaal toe met dezelfde man die uiteindelijk zelfmoord pleegde en werd tot tweemaal toe verliefd op vrouwen die haar liefde niet beantwoordden. Intussen schreef ze met een nietsontziende eerlijkheid over liefde, seksualiteit, raciale verhoudingen en de rol van vrouwen.

Suzanne Vega voelde zich vanaf haar tienerjaren aangetrokken tot McCullers’ werk: “Of het nu om haar handicaps ging of om haar biseksualiteit, die zij omschreef als haar ‘dubbele natuur’; ze was zo modern in haar opvattingen. Ze schreef vanuit het perspectief van Afro-Amerikanen. En dan niet ‘ach, laat ik ook eens iets over mensenrechten schrijven’, nee, ze identificeerde zich echt met die thema’s. Ze zat diep in alles wat ze schreef en ik denk dat ze er ook onder leed.” Suzanne Vega scoorde eind jaren ’80 wereldhits met ‘Luka’ en ‘Tom’s diner’, die vorig jaar in de versie van Britney Spears opnieuw een grote (dance)hit werd. In 2008 ontving ze een Grammy Award voor haar album Beauty & Crime. In 2012 schreef Vega een muzikale eenakter over Carson McCullers waarin ze zelf de hoofdrol vervulde. De liedjes uit dat stuk zijn verzameld op haar meest recente cd Lover Beloved (2016).Op het ILFU gaat Suzanne Vega met Vrouwkje Tuinman in gesprek over Carson McCullers en speelt ze een aantal nummers van haar laatste cd.

Share
  • Friday May 12th

    22:15 - 23:00 @ Pandora uk

    Performance + interview by Vrouwkje Tuinman

© George Holz

Suzanne Vega

Optreden + interview door Vrouwkje Tuinman

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Amerikaanse schrijfster Carson McCullers  (1917-1967) werd geboren. Het beroemdst werd ze om haar debuut The Heart is a Lonely Hunter. Vorig jaar verscheen die roman in een nieuwe Nederlandse vertaling, dit jaar gevolgd door De ballade van het treurige café, een ander hoogtepunt in haar oeuvre. McCullers’ romans worden bevolkt door zonderlinge, eenzame types in het zuiden van de Verenigde Staten. Die personages reflecteerden in zekere zin haar eigen getroebleerde leven: ze kreeg voor haar dertigste drie hersenbloedingen, ze trouwde tot tweemaal toe met dezelfde man die uiteindelijk zelfmoord pleegde en werd tot tweemaal toe verliefd op vrouwen die haar liefde niet beantwoordden. Intussen schreef ze met een nietsontziende eerlijkheid over liefde, seksualiteit, raciale verhoudingen en de rol van vrouwen.

Suzanne Vega voelde zich vanaf haar tienerjaren aangetrokken tot McCullers’ werk: “Of het nu om haar handicaps ging of om haar biseksualiteit, die zij omschreef als haar ‘dubbele natuur’; ze was zo modern in haar opvattingen. Ze schreef vanuit het perspectief van Afro-Amerikanen. En dan niet ‘ach, laat ik ook eens iets over mensenrechten schrijven’, nee, ze identificeerde zich echt met die thema’s. Ze zat diep in alles wat ze schreef en ik denk dat ze er ook onder leed.”  Suzanne Vega scoorde eind jaren ’80 wereldhits met ‘Luka’ en ‘Tom’s diner’, die vorig jaar in de versie van Britney Spears opnieuw een grote (dance)hit werd. In 2008 ontving ze een Grammy Award voor haar album Beauty & Crime. In 2012 schreef Vega een muzikale eenakter over Carson McCullers waarin ze zelf de hoofdrol vervulde. De liedjes uit dat stuk zijn verzameld op haar meest recente cd Lover Beloved (2016).  Op het ILFU gaat Suzanne Vega met Vrouwkje Tuinman in gesprek over Carson McCullers en speelt ze een aantal nummers van haar laatste cd. 

Suzanne Vega over Carson McCullers:

Vega’s beroemdste hit: Luka (1987)

Share
  • Vrijdag 12 mei

    22:15 - 23:00 @ Pandora

    Optreden + interview door Vrouwkje Tuinman