© Ernie Enkelaar

Tim Parks

Lezing + interview door Hans Bouman

Tim Parks is een Engelse romanschrijver, literatuurcriticus en vertaler van Italiaanse literatuur. Hij is een van de belangrijkste Westerse literatuurcritici en bespreekt in zijn werk met name de positie van de roman en het vertalen van fictie. Zijn boek Translating Style behoort tot de canon van de vertaalstudies. Parks’ online blogs over schrijven, lezen en vertalen voor New York Review of Books zijn gebundeld in Waarom ik lees. De veranderende wereld van het boek. Naast zijn vertalingen en literatuurkritiek schreef Parks ook succesvolle boeken over Italië, waar hij al meer dan dertig jaar woont en werkt.

Tijdens het ILFU gaat Tim Parks in gesprek over literair vertalen en geeft hij een lezing naar aanleiding van zijn nieuwe boek De roman als overlevingsstrategie dat is vertaald door Corine Kisling en in april verschijnt bij de Arbeiderpers.

Over De roman als overlevingsstrategie
In De roman als overlevingsstrategie toont Parks zijn radicale, vernieuwende literatuurbegrip, waarmee hij de gangbare literaire criteria ondermijnt. Daarmee ontmaskert hij de devotie waarmee de roman traditioneel wordt besproken. Hij vraagt zich af over de Westerse obsessie met lange proza verhalen niet een beetje ongezond of zelfs pervers is.

Parks is ervan overtuigd dat de inhoud, de stijl, het soort verhaal én de manier van vertellen samen de overlevingsstrategie vormen die de auteur ontwikkelt als reactie op spanningen in zijn of haar persoonlijke leven. De roman als overlevingsstrategie is een biografie van het schrijven zelf. Het is een ambitieus werk waarin Parks onder andere pleit dat een boek afhankelijk is van het leven van de lezer. De lezer reageert tijdens het lezen van een roman op vergelijkbare wijze als tijdens een persoonlijke ontmoeting – hij probeert de auteur te doorgronden.

Over Tim Parks
Tim Parks (1954) studeerde in Cambridge en Harvard. Hij woont al ruim dertig jaar in Italië, tegenwoordig in Milaan. Zijn vaak vervreemdende ervaringen als Engelsman in Italië verwerkte hij in een aantal uiterst succesvolle romans en autobiografische verhalen onder andere Italiaanse buren (1999) en Italiaanse opvoeding (2001). Met de roman Europa werd hij genomineerd voor de Booker Prize, Bestemming en Rechter Savage kwamen beide op de long list. In het uiterst succesvolle Leer ons stil te zitten (2010) en De dienares (2012) sloeg de academicus Parks een heel andere, meer spirituele weg in. In juni 2013 verscheen het ‘reisboek’ Italië op het spoor, zijn eerste Italië-boek in tien jaar. Recentelijk verscheen zijn roman De kunst van het moorden en Waarom ik lees, waarin Parks analyseert waarom we lezen wat we lezen. Zijn laatst verschenen roman heet Thomas & Mary en verscheen bij de Arbeiderspers.

Share
  • Donderdag 11 mei

    19:30 - 20:15 @ Cloud Nine

    Lezing + interview door Hans Bouman