28 april 2017 schrijfwedstrijd_ilfu_nieuw

Shortlist ILFU-schrijfwedstrijd

De mailbox van Het Literatuurhuis transformeerde de laatste weken langzaamaan in een goudmijn van de meest uiteenlopende korte verhalen. Het niveau lag hoog en met veel plezier hebben wij elk verhaal gelezen: aan alle deelnemers dank!

Iedereen vanaf dertig jaar en ouder kon hun korte verhaal met als uitgangspunt de quote “En hoe verder hij ging des te verder was zijn weg terug” van C.C.S. Crone insturen. De jury bestaande uit Jasper Henderson (journalist en hoofdredacteur Nederlandse fictie en adjunct-uitgever van Lebowski Publishers), Vrouwkje Tuinman (dichter, auteur, journalist en columnist) en Sophie Kok (productiemedewerker van Het Literatuurhuis en freelance redactiewerk) had de taak om uit de 135 inzendingen een selectie te maken van tien verhalen. Dat was, mede gezien het hoge niveau nog niet zo makkelijk. Onderstaand de tien genomineerden (in alfabetische volgorde) met een korte toelichting van de jury. De winnaar wordt vrijdagavond 12 mei bekend gemaakt tijdens het ILFU. Dan wordt ook de verhalenbundel gepresenteerd. Kaartjes voor deze avond zijn te koop via ilfu.nl/tickets.

 

Gert-Jan van den Bemd – Verder van huis
Met een mooie toon, sterke details en memorabele zinnen heeft dit verhaal iets weg van de film Falling Down met Michael Douglas, maar vergis je niet: een op zichzelf staand, eigenzinnig verhaal is het zeker.

 

Alette van Doggenaar – Vakantie
Zonder poespas geschreven, zeer trefzeker en doelgericht. Het verhaal waar het daadwerkelijk om draait bevindt zich elders, wat dit een sterk verhaal maakt. Het beeld van de man die de koffer verkeerd voortsleept is erg mooi.

 

Irma Driessen – De kunst van het vragen stellen
Door de geheel eigen stem wordt een toon neergezet waardoor het verhaal je zal beklijven. Een sterke mix tussen een verhaal en een essay.

 

Bram Esser – De Finnen
Charme en humor gaan hand in hand. Zo ook in dit verhaal. Mooie manier om te verkennen ‘hoe je moet leven’. Met humor, zoals de grapjes over dikke mensen en airco’s. Maar absoluut ook melancholiek.

 

Miranda de Haan – Feline Jansen moet nog migiteren
Dit verhaal is het best te omschrijven als Annie M.G. Schmidt meets Kafka. Het heeft een heldere en frisse stijl en is bovendien erg geestig.

 

Erik Kreiter – Overlever
Een spannend en interessant verhaal waarin gespeeld wordt met zowel de verwachtingen van de lezer als de verwachtingen tussen de personages onderling.

 

Esther van der Krol – Kneedbom
In dit verhaal ervaar je op een positieve manier vervreemding. Is het al gebeurd, gaat het nog gebeuren, of is het fantasie? Schuldgevoel en de onlogica daarin vormen een mooi onderwerp.

 

Rosanna Del Negro – Cabin fever
Dankzij de sterke structuur en beelden die je over een paar maanden ineens weer te binnen schieten is dit verhaal er één dat niet je niet snel zal vergeten.

 

Peter Swanborn – Twee haringen graag
In dit verhaal komt het alledaagse samen met het bizarre, maffe en licht absurde wat resulteert in een fris en eigenzinnig verhaal.

 

Tyche Zinnia Tjebbes – Het glazen huis
Zonder een overduidelijk oordeel worden oppervlakkige en diepgravende manieren van (niet) jezelf zijn in dit verhaal door elkaar heen geweven.

Share