Over ILFU

International Literature Festival Utrecht

Ilfu_logo_met_payoff_zwart

Het International Literature Festival Utrecht (ILFU) vindt dit jaar plaats op 11, 12 en 13 mei in TivoliVredenburg. Het is voor het eerst dat het festival op deze locatie plaatsvindt. Het festival brengt internationale romanschrijvers, vertalers en lezers bijeen, en geeft dit jaar vanwege de verhuizing naar TivoliVredenburg extra aandacht aan literatuur en muziek.

De romans die je gelezen moet hebben
De hoofdrol in het festival is ook dit jaar weggelegd voor een selectie van romanschrijvers die met hun boek een belangrijke rol spelen op het literaire wereldtoneel. Bijvoorbeeld door een omstreden thema bespreekbaar te maken of vanwege een gedurfde experimentele vorm die de grenzen van het genre oprekt.

Wie Wij Zijn: een kennismaking met literair China
Aanvullend op de selectie van internationale auteurs uit uiteenlopende taalgebieden, selecteert het festival jaarlijks een taalgebied dat extra aandacht krijgt in de programmering. Dit jaar is dat de Chinese literatuur. Enkele auteurs uit China en Nederlandse China-kenners zullen programma’s verzorgen waarin de Chinese letteren centraal staan. Er verschijnt ook een boek: onder de titel ‘Wie wij zijn’ presenteert vertaler Mark Leenhouts zijn persoonlijke keuze uit romans en verhalen van Chinese schrijvers.

ILFU College: Samenwerking met Universiteit Utrecht
Op de zaterdagavond van het festival zijn een aantal zalen van het festival gereserveerd voor minicolleges op het gebied van de geesteswetenschappen. Verwacht bevlogen verhalen van festivalauteurs en UU-docenten over literatuur, de filosofie, de kunsten en de wetenschappen.

Expositie: De Stijl in de Literatuur
In 2017 herdenken we de honderdste verjaardag van het baanbrekende tijdschrift De Stijl. De ideeën die daarin werden geformuleerd en de kunstwerken die zij voortbrachten, associëren we vooral met de beeldende kunst. Maar de leden van De Stijl formuleerden ook ideeën voor een nieuwe vorm van literatuur. In een expositie die vanaf 8 mei tot 10 juli te zien is in de Universiteitsbibliotheek, toont curator Niels Bokhove de invloed van De Stijl op de literatuur aan.

Schrijfwedstrijd
Terug van weggeweest: een schrijfwedstrijd voor festivalbezoekers die zelf ook geregeld de pen ter hand nemen.

Het ILFU 2017 is een productie van Het Literatuurhuis in samenwerking met TivoliVredenburg.