Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Anna Enquist

Nederland

© Bert Nienhuis

Anna Enquist (1945) debuteerde in 1991 met de dichtbundel Soldatenliederen. Met haar eerste romans Het meesterstuk (1995) en Het geheim (1997), psychologische romans waarin klassieke muziek een centrale rol speelt, bereikte Enquist onmiddellijk een grote lezersschare. In 2002 schreef zij het boekenweekgeschenk De ijsdragers en in 2005 de grote historische roman De thuiskomst, waarin de vrouw van ontdekkingsreiziger James Cook centraal staat. In 2014 verscheen de roman Kwartet, over de leden van een strijkkwartet die worden gegijzeld door een gevluchte crimineel. Die roman eindigde in de explosie van de woonboot waarop ze zaten te repeteren. Enquists nieuwste roman Want de avond (De Arbeiderspers, 2018) gaat verder waar Kwartet eindigde. Vier mensen die allen iets zijn kwijtgeraakt en elk op hun eigen wijze met een groot verdriet in het reine moeten komen. Anna Enquist vertelt over haar nieuwe roman op de ILFU Boekenparade.

‘Dat is de kracht van Enquist: zij kan die duizenden schakeringen in het brein die naar een uitweg zoeken met mededogen voor haar personages beschrijven.’ Coen Peppelenbos op Tzum.

‘Wat Want de avond sterk maakt, is het totale gebrek aan poespas. Het is het verhaal van vier getraumatiseerde mensen die elk op hun eigen manier uit het dal proberen te krabbelen, punt. Opnieuw een heel fijn boek.” Annelies Omvee op Cutting Edge.

Share