Skip to content

Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Anneke Claus

Nederland

(c) Geert Snoeijer

Als tiener schreef Anneke Claus (1979) al gedichten en columns voor de schoolkrant en dat schrijven is eigenlijk nooit opgehouden. Ze schreef over boeken, films en theater, was stadsdichter van Groningen en publiceerde vier gedichtenbundels. Begrafenis van de mannen (Lebowski, 2016) is hiervan de meest recente. Dit begon als een bundel met liefdesgedichten maar gaat nu, in haar eigen woorden, over relaties met allerlei mannen in haar leven: het leven van een girl in een mansworld. De pentekeningen die Bart Nijstad voor de bundel maakte, vormen een tweede stem bij de gedichten van Claus.

‘Ze vilt en fileert, ontleedt en ontmaskert, en alles met een droog soort venijn waar het vileine aan ontbreekt. “Yasha, van wie ik dacht dat hij me lief vond omdat hij steeds zo naar me overhelde, bleek gewoon aan een kant korter.” Het is slechts één voorbeeld van de hilarische humor waarover Claus beschikt. (…) Als dichter is ze kalm en superieur, volledig in control, zowel stilistisch als emotioneel.’ Eppie Dam in Dagblad van het Noorden.

Share