Skip to content

Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Anton Korteweg

Nederland

(c) martijn de vries

Vijftig jaar geleden debuteerde Anton Korteweg (1944) in het Nederlandse literaire tijdschrift Tirade. Daarna werkte hij voor vele literaire organisaties, zoals Poetry International, de Stichting P.C. Hooftprijs en onze eigen Nacht van de Poëzie. Ook bleef hij schrijven, in een stijl die zich kenmerkt door de ironische omschrijving van kleine gebeurtenissen. In 1986 ontving Korteweg voor zijn oeuvre de A. Roland Holst-Penning. In 2017 verscheen Het leven deugt. Althans op onderdelen (Meulenhoff), een gedichtenbundel waarin hij de ouderdom weer met lichtvoetige tred tegemoet treedt. Optimistisch, doch realistisch. Het leven mag dan op onderdelen deugen, als geheel blijft het te wensen overlaten.

‘Ik heb gisteren van Evert een prachtig boek gekregen: Ouderen zijn het gelukkigst, de verzamelde gedichten van Anton Korteweg. (…) Ze gaan wel, want ze rijmen niet.’ Hendrik Groen in Zolang er leven is.

Share