Skip to content

Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Esther Gerritsen

Nederland

© Paulina Szafranska

Esther Gerritsen (1972) is schrijfster en columniste voor de VPRO-gids. Gerritsen studeerde Dramaschrijven en Literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hoewel ze eerder ook al toneelteksten schreef, debuteerde ze wat proza betreft in 2000 met de bundel Bevoorrecht bewustzijn, gepubliceerd door De Geus. In 2012 verscheen haar roman Dorst bij uitgeverij De Geus. Hierin verhaalt Gerritsen over het onvermogen om lief te hebben en werkelijk contact te maken. Deze roman werd in 2018 verfilmd door Saskia Diesing, een film die eveneens te zien zal zijn tijdens het ILFU. Haar meest recente roman, De trooster, volgt het verhaal van een conciërge parallel aan het lijdensverhaal van Christus. In dit verhaal ontleedt Gerritsen de relaties tussen mensen, de verwachtingen en belangen die daarbij spelen en stelt ze de vanzelfsprekendheid der dingen ter discussie. Op het ILFU is Esther aanwezig bij de Book Club over De trooster, begeleid door Peter Buurman. Daarnaast zal hij haar voorafgaand aan de film Dorst interviewen over de verfilming van haar boek.

“Gerritsen ontroert de lezer met haar fijnzinnige, intelligente beschrijvingen van
menselijk falen. Maar het is in dit boek vooral de hoop, het geloof en geluk dat
Gerritsen zo puur en precies heeft gevat. (…) Het verhaal is bijna een Griekse tragedie, en toch leest De trooster als een boek waar het zonlicht invalt.” (Persis Bekkering in de Volkskrant)

 

Share