Skip to content

Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Fatma Aydemir

Duitsland

© Bradley Secker

Als kleinkind van Turkse immigranten geeft de Duitse Fatma Aydemir (1986) in haar controversiële debuutroman Ellebogen een inkijkje in de Europees-Turkse gemeenschap. De 18-jarige Hazal is een Turks-Duits meisje dat zo gefrustreerd raakt door de dagelijkse vooroordelen en discriminatie die ze ervaart, dat ze op een nacht in een dronken bui een Duitse student voor de metro duwt. Hazal vlucht naar Istanbul, haar zogenaamde roots, waar ze nooit eerder is geweest. Op krantenfoto’s ziet ze de grijns op haar gezicht terwijl ze de jongen aanvalt. En toch voelt ze geen berouw.

‘Ellebogen is een van de belangrijkste romans van onze tijd, een instan die het verdient gelezen te worden naast van Arnon Grunberg en van Michel Houellebecq. Wat voor de Duitse cinema deed — brutaal wonden openrijten en ze niet meer dichten — doet Fatma Aydemir bij dezen voor de Europese literatuur.’  David van Reybrouck op De Correspondent.

 

Share