Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Kerim Göçmen

Turkije / Nederland

(c)Tessa Posthuma de Boer

De Turks-Nederlandse schrijver Kerim Göçmen (1957) werd geboren in Izmit, een stad ten oosten van  Istanbul, en verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Nederland. Hier begon hij korte verhalen te schrijven. In 2013 debuteerde hij met de verhalenbundel Het geheim van de kromme neuzen, een jaar later verscheen zijn eerste roman, Rode kornoeljes. Dit jaar verscheen bij uitgeverij Van Oorschot Kroniek van mijn schoolvakanties, een fijnzinnig portret van het Turkse platteland van de jaren ’70 waar de hoofdfiguur zijn schoolvakanties doorbrengt. Het zijn de ingehouden lyrische beschrijvingen in een verhaal over ambities en illusies van een moderne romanticus.

‘Een onverwacht juweeltje, geschreven met een weldadig gevoel voor nuance. Rode kornoeljes is liefdevol geschreven  met een fijn oog voor de kleine zwakheden van de mens en de ongewisheid van politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. Het doet soms eerder denken aan romans van Theodor Fontane of Italo Svevo dan aan (post-)moderne literatuur, maar juist dat ouderwetse patina geeft deze roman misschien z’n eigen, weldadige karakter.’ Rob Schouten in Trouw.

 

Share