Skip to content

Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Lisa Halliday

Verenigde Staten

© Phil Soheili

De Amerikaanse Lisa Halliday (1977) leverde met haar debuutroman Asymmetrie de literaire sensatie van het jaar af. In de roman begint Alice, een jonge redacteur met schrijfambities, een affaire met Ezra Blazer, een wereldberoemde, veel oudere schrijver. Voor haar debuut als schrijver werkte Halliday zelf jarenlang voor een literair agentschap en de Amerikaanse pers had niet lang nodig om in de hoofdpersonen de literair agent Halliday en een van haar cliënten Philip Roth te herkennen. Naast die enigszins autobiografische verhaallijn over Alice, lezen we in Asymmetrie ook het relaas van Amar Ala Jafaari, een Irakees-Amerikaanse econoom die wordt aangehouden op het vliegveld als hij onderweg is naar zijn familie in Koerdistan. Wat hebben deze personages met elkaar gemeen en hoe zijn hun levens met elkaar verbonden? Asymmetrie verschijnt in september bij Atlas Contact in de Nederlandse vertaling van Lisette Graswinckel.

‘Dat het boek een stortvloed van aandacht in de VS krijgt, ligt zeker aan de kwaliteit van het boek (zeer hoog), maar ook aan de actuele thematiek (jonge redactrice heeft affaire met Nobelprijswaardige oudere auteur), en nog meer aan het autobiografische element van die jonge redactrice en die Nobelprijswaardige auteur.’ Joost de Vries in De Groene Amsterdammer.

‘Verzengend, verschroeiend intelligent dus, dit boek dat uit drie delen bestaat, waarvan vooral de (a)symmetrie tussen het tweede en de andere delen alom evenveel vragen als bewondering oproept.’ •••• Roos van Rijswijk in NRC Handelsblad.

 

Share