Skip to content

Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Marja Pruis

Nederland

© Bob Bronshoff

Na haar studies Nederlands en Algemene Taalwetenschap begon Marja Pruis (1959) op freelance basis stukken voor De Groene Amsterdammer te schrijven, vanaf 1998 werd dat wekelijks over Nederlandse literatuur en sinds 2007 is ze een vaste kracht op de redactie. In 2016 ontving ze voor haar literaire columns in het blad de Heldringprijs, een prijs voor de beste columnist van Nederland. Naast artikelen over uiteenlopende onderwerpen – van Nederlandse literatuur tot schoonheidsidealen – heeft Pruis ook goed ontvangen romans geschreven. Met Zachte Riten (Nijgh & Van Ditmar, 2016) belandde ze op de shortlist van zowel de ECI als de Libris Literatuurprijs. Haar meest recente titel is Genoeg nu over mij. Confessies van een ervaren schamer (Nijgh & Van Ditmar, 2017). Op de ILFU-romanavond spreekt Marja Pruis samen met Niña Weijers en Joost de Vries over het feminisme, naar aanleiding van de roman The First Stone van Helen Garner.

‘The First Stone was zijn tijd vooruit. De vragen die Garner stelt over de definiëring van seksueel geweld, slachtofferschap, instemming en verwarring, de generatiekloof die ze ontwaart tussen feministen van toen en die van nu, inclusief natuurlijk de blinde vlek voor haar eigen oogkleppen, maken haar boek actueel en leerrijk.’ Marja Pruis in De Groene Amsterdammer.

 

Share