Skip to content

Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Paul Bogaert

België

© Koen Broos

De Vlaamse Paul Bogaert (1968) is al decennia lang een publicerend dichter. Zijn bundels behandelden het bedrijf dat het menselijk leven is en de regelneverij hierbinnen. Dit jaar verscheen zijn zesde bundel, Zo kan het niet langer (Polis, 2018), die hier prachtig op aansluit. Dit is, zoals de achterflap terecht vermeldt, ‘een bundel vol vluchtwegen voor de moderne mens’. Wederom worden we op een vriendelijke manier een spiegel voorgehouden. Bogaert werd in 2010 genomineerd voor de belangrijkste poëzieprijs van de Nederlanden, de VSB Poëzieprijs, en won een jaar later de driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs Poëzie.

‘Het is intrigerend hoe Paul Bogaert die dreiging in heel wat gedichten laat voelen, maar meestal, met haarscherpe ironie, onder het oppervlak houdt. Net zoals de maatschappij dat doet. Hij verhult, ook weer zoals de maatschappij, met haar nietszeggende formuleringen, zoals in het slotgedicht: “Sluit af met/ ik meen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd/ Ga langs de achterdeur. Die valt/ vanzelf in het slot.'” **** Paul Demets in De Morgen.

 

Share