Skip to content

Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Radna Fabias

Nederland

© Wouter le Duc

Nadat ze de poëzieprijs van Oostende had gewonnen werd Radna Fabias (1983) door De Arbeiderspers gevraagd om een dichtbundel te schrijven. Daarna ging het snel. Begin 2018 verscheen haar debuut Habitus, dat enkele maanden later werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor beste debuutbundel. Habitus heeft een sterk verhalende lijn, over een migrant die op zoek is naar een thuis. ‘Met originele eigen beelden, uit rauwe taalregisters, samengebracht in een meeslepend ritme, vult Fabias een klassiek migrantennarratief op eigenzinnige wijze in,’ recenseerde het NRC Handelsblad. Ook De Groene Amsterdammer was lovend: ;Fabias durft alle hoeken en gaten van de poëzie als kunstvorm te benutten’.

‘Met overdonderde kracht sleurt ze de lezer mee in een broeierig tussengebied. Een subversieve stem die afkomst, bestemming, lichaam en perspectief te lijf gaat en daarbij zichzelf en de ander niet spaart, Deze poëzie is vlezig, goddelijk vunzig soms – en breekt de Hollandse dichtkunst weergaloos open, rekent af met het veilige vers. Habitus zindert.’ Juryrapport C. Buddingh’-prijs. 

 

Share