Skip to content

Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Selda Bağcan

Turkije

Toen Selda Bağcan (1948) haar eerste LP uitbracht, had ze al lang de reputatie een van de meest politiek uitgesproken singer-songwriters van Turkije te zijn. Ze werd bekend als een protestzangeres uit de traditionele folkhoek van Anatolië, met een krachtige, glasheldere stem. Ze werd de Turkse Bob Dylan genoemd, er waren vergelijkingen met Joan Baez, Joni Mitchell. In latere jaren experimenteerde ze steeds meer met rock & roll, electronisch geluid en psychedelica, hoewel haar stijl altijd sterk geworteld bleef in de roots-traditie.

Veel van haar songs dragen een sociaal-politieke boodschap met zich mee, wat haar enorm populair maakte bij de linkse activisten tijdens de politiek gepolariseerde jaren zeventig. Na de Turkse staatsgreep in 1980 werd ze vervolgd door het militaire regime en belandde ze de jaren daarop drie maal (!) in de gevangenis. Zelfs haar paspoort werd haar ontnomen. Zo kon ze tot in ’87 niet in het buitenland optreden. Daarna trad ze veelvuldig in het buitenland op, waar ze een grote schare fans verzamelde. In Utrecht stond ze in 1990 in RASA. De laatste jaren zijn haar optredens zeldzaam. Af en toe speelt ze onaangekondigde, akoestische optredens in de Turkse theehuizen. Tot 2014. Toen was ze plots headliner van Le Guess Who en stond ze in een uitverkocht TivoliVredenburg. Een nieuwe generatie ontdekte het muzikale genie van de inmiddels legendarische Selda Bağcan.

 

 

Share