Skip to content

Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Sven Beckert

Verenigde Staten

Sven Beckert is Laird Bell Professor of History aan de Harvard University. Hij onderzoekt en doceert de geschiedenis van de negentiende-eeuwse Verenigde Staten, en met name de geschiedenis van het kapitalisme in al zijn economische, sociale en politieke dimensies. In 2014 verscheen zijn boek Katoen, de opkomst van de moderne wereldeconomie, een uitgebreide en kleurrijke geschiedschrijving die aantoont dat katoen de drijvende kracht achter de industriƫle revolutie van de negentiende eeuw is geweest. De welvaart in de katoenindustrie hing nauw samen met de opkomst van het moderne kapitalisme. De grote winst die met deze grondstof te behalen viel, zorgde voor een continue strijd tussen slaven, planters, handelslieden, politici, arbeiders en fabrikanten. De handel zorgde voor grote welvaartsgroei, maar ook voor stuitende economische ongelijkheid. Zo kreeg het kapitalisme door de katoenindustrie in zeer korte periode een heel ander gezicht. In Katoen toont Sven Beckert hoe tekenend deze omwenteling is geweest voor de wereld waarin we nu leven. Het boek werd in 2015 getipt door het Boekenpanel van DWDD en behaalde lovende recensies.

“Het maakt Katoen tot een uniek boek, een prestatie die nooit geĆ«venaard zal worden. Een monument voor wat inhalige regeringen, slavendrijvers en cynische fabrikanten de wereld hebben aangedaan.” Marcel Hulspas in De Volkskrant.

 

Share