Skip to content

Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Vicky Francken

Nederland

© Merlijn Doomernik

Vicky Francken (1989) debuteerde in 2017 met haar gedichtenbundel Röntgenfotomodel. Een debuut dat werd beloond met de C. Buddingh’-prijs en de Jo Peters Poëzieprijs. Francken heeft een grote taalgevoeligheid, ze schuwt het experiment niet en toont zich op muzikale en vaak ook lichtvoetige manier kwetsbaar, aldus de jury. Deze bundel behandelt de kwetsbare mens en de relatie tussen lichaam en geest. Francken gaat in haar gedichten letterlijk tot het bot. Eerder ontving de dichteres de WriteNow-publieksprijs en de Meander Dichtersprijs 2008. Vorig jaar sloot ze De Nacht van de Poëzie af en daarom, zo gebiedt de traditie, mag ze De Nacht dit jaar openen.

‘Een dichter met een grote taalgevoeligheid die het experiment niet schuwt. Een dichter ook die zich op uiterst muzikale en vaak ook lichtvoetige manier uiterst kwetsbaar toont. Het thema van de lichamelijke versus de geestelijke identiteit is consequent, indringend en toch ook speels door heel de bundel heen uitgewerkt. De regels die in alle aarzeling ontstaan, wijzen er ontegenzeggelijk op dat poëzie het juiste genre voor deze bijzondere, nieuwe dichteres.’  Juryrapport C. Buddingh’-prijs. 

 

Share