Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Laden Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Op de zondagavond van het openingsweekeinde van het ILFU vindt de Anna Karenina Gala Night plaats in TivoliVredenburg ter ere van Anna Karenina en de duizend vrouwen die voorlezen uit Tolstojs klassieker tijdens de grote Anna Karenina voorleesmarathon op Utrecht Centraal Station. Het gala is toegankelijk voor vrouwen én mannen, en alle meelezers met de marathon krijgen gratis toegang.

We lezen het boek immers wel gezamenlijk voor gedurende die twee weken durende marathon, maar er valt over het boek ook zoveel boeiends te vertellen. Waarom lezen we Anna Karenina nog steeds zo gretig, 140 jaar na de verschijning ervan? Welke lessen bevat het boek voor de 21ste-eeuwse mens? Hoe is Anna Karenina in beeld gebracht in de vele verfilmingen? En hoe vertaal je zo’n negentiende-eeuwse roman naar hedendaags Nederlands? Die vragen komen aan bod tijdens de Anna Karenina-avond in TivoliVredenburg met bijdragen van de Britse schrijver en stand-up comedian Viv Groskop, filmjournalist Kevin Tomade Brits-Servische schrijfster Vesna Goldsworthy die een vervolg schreef op Anna Karenina en vertaler Hans Boland. Ellen ten Damme, een van de beste en meest veelzijdige zangeressen van Nederland én Anna Karenina-fan, zingt een speciale selectie van liedjes gewijd aan Anna. Kortom, een boeiende én feestelijke avond die we hopen samen met alle meelezers te zullen vieren. De presentatie van de avond is in handen van Lidewijde Paris.

Gratis ticket
We bieden meelezers met de marathon graag een gratis ticket aan voor het gala. Je kunt je toegangsbewijs reserveren via de knop ‘Tickets Huisvrienden’, in de groene kolom rechts. Daar kun je ook aanvullende kaarten kopen voor introducés tegen het gereduceerde tarief van €10. Het gala is toegankelijk voor vrouwen én mannen. Andere geïnteresseerden kopen hun tickets door rechts op de knop ‘tickets’ te klikken.

Wat kun je leren van Anna Karenina?
In haar boek The Anna Karenina Fix: Life Lessons from Russian Literature laat de Britse schrijver, presentator en stand-up comedian Viv Groskop zien hoe de romans van de grote Russen ons door ons hedendaagse, gecompliceerde leven kunnen loodsen. Ze doet dat erudiet, bevlogen en vooral erg geestig: ‘I am not saying that Tolstoy is Oprah Winfrey with a beard (Well, I am saying that a bit). But Tolstoy had an instinct for the sort of thinking that would become hugely popular a century later. And he had the strong conviction that the only way to fight back against the pressures of modern life was tot define the right life lessons and apply them to yourself.’ Deze maand stond ze avond aan avond met een nieuwe show op het Edinburgh Festival, in september komt ze naar Nederland voor de Anna Karenina Night!

Anna is dood. Hoe gaat het verder?
Iedereen die de laatste van de duizend pagina’s heeft omgeslagen, vraagt het zich wel een moment af: hoe gaat het verder met Vronski, met Karenin en met de kinderen Serjozja en Anna? Zo ook de Britse schrijfster Vesna Goldsworthy. Ze schreef de roman Monsieur Ka, dat precies gaat over die vragen. We bevinden ons in het London van de Tweede Wereldoorlog, we volgen Mr. Carr die niemand minder blijkt te zijn dan de zoon van Anna Karenina. Carr is de verengelste versie van Karenin. Volgens The Guardian wordt de roman veel meer dan een ‘wat gebeurde er daarna’-verhaal: het is een mooie geschiedenis over identiteit, ballingschap en literatuur. ‘Much of the pleasure of reading this remarkable novel comes from its passionate dedication to the power of stories.’ Vesna vertelt tijdens het gala over haar nieuwe roman.

Anna op film: Van Greta Garbo tot Kiera Knightley
Tolstojs roman is veelvuldig verfilmd. De eerste verfilming stamt uit 1911, de meest recente uit 2012 met Keira Knightley in de rol van Anna. In de tussenliggende eeuw zijn er tientallen bewerkingen gemaakt, waarvan de meest geroemde en bekende de versie van Clarence Brown uit 1935 was, met Greta Garbo in de hoofdrol. Tijdens het gala geeft Kevin Toma een minicollege over de verschijning van Anna Karenina op het witte doek.

Anna Karenina vertalen
Hij kan me de bout hachelen met z’n vorstendommetje is de titel van een boek van Hans Boland over het vertalen van Anna Karenina. Het is ook een zin uit zijn vertaling van Anna Karenina. Zo’n oerhollandse uitdrukking heeft Tolstoj uiteraard nooit zelf geschreven, maar toch is dit hoe je Tolstoj moet vertalen, vindt Boland in een interview in Trouw: “Bij het vertalen kun je toch echt alleen maar naar het Nederlands van nu. Als je het negentiende-eeuwse Russisch woord voor woord vertaalt, is het niet meer te volgen. Dan wordt het heel krom Nederlands. Lezers in Nederland vonden Anna Karenina altijd een heel taai boek, duizend pagina’s, niet om door te komen. En nu stormen ze erdoorheen, dat is toch geweldig?” Hans vertelt over de monsterklus om deze kathedraal van de wereldliteratuur te vertalen.

Ellen ten Damme zingt liedjes voor Anna
Ellen ten Damme toert langs de theaters met haar programma Paris-Berlin, maar vanavond zingt ze liedjes die ze speciaal uitkoos bij Anna Karenina, een van haar favoriete boeken. “Ik geniet enorm van romans die in vroeger tijden spelen. Anna Karenina is een geweldig epos over een ongelukkige vrouw.” Ongelukkig, maar wel eigenzinnig en tegendraads. Ten Damme: “Dat bewonder ik. Ik zou graag nog eens een grote heldinnenrol spelen: Anna Karenina, Lolita, Nikita, in ieder geval een vrouw die de baas is. De vrouw in de film is te vaak de vriendin van de held of het hoertje.” Die filmrol zit er nog niet in, maar op het gala brengt ze in elk geval al een muzikale ode aan het boek.

 

Wil je ook meelezen tijdens de marathon? Meld je dan hier aan.

In samenwerking met Uitgeverij Athenaeum.
Koop nu de nieuwe editie in vertaling van Hans Boland.
Duizend pagina’s, hardcover, € 39,95.

 

Bekijk hier Hans Boland bij de Wereld Draait Door over Anna Karenina:

zondag 16 september

Tijd: 20:30 - 22:00 uur
Ticketprijzen: €15
Huisvrienden: €10
Soort: ,
Voertaal: Nederlands|Engels

Word huisvriend
Event Facebook »
Meelezers met de marathon klikken op 'huisvrienden tickets' om een gratis kaart te reserveren
Locatie

Vredenburgkade 11
3511 WC Utrecht

Share

Share