Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 10 seconden

Laden Evenementen

  • Dit event is voorbij.

 

Op zoek naar duizend vrouwen
Met het spotlicht op deze belangrijke vrouwelijke hoofdpersoon uit de wereldliteratuur nodigt de organisatie van het ILFU vrouwen, vriendinnen, collega’s, zussen en Anna’s uit om individueel of met een leesclub, bedrijf of instelling aan te haken bij de marathon; alle vrouwen kunnen meedoen. Iedereen kan bovendien voorlezen in haar voorkeurstaal aangezien het boek is verschenen in meer dan vijftig vertalingen.

Lees mee! Alle vrouwen die willen meelezen zijn welkom. Klik hier om je aan te melden.

Michaël Stoker, directeur van het ILFU Festival: “Er valt veel over Tolstoj en de vrouwen zeggen, maar met Anna Karenina schiep hij een van de eerste vrouwelijke romanpersonages die haar persoonlijke geluk boven sociale conventies stelde. Anna identificeerde zich duidelijk niet uitsluitend met de rol die ze in de toenmalige maatschappij kreeg toebedeeld, die van ‘de moeder de vrouw’. De commotie rond het Boekenweekthema geeft aan dat we over dit onderwerp ook nu, bijna anderhalve eeuw later, nog lang niet zijn uitgepraat.”

De opening van de marathon zal gepresenteerd worden door Hanneke Groenteman en tussen al onze lezers zul je af en toe ook een bekend gezicht zien: Noraly Beijer, Victoria Koblenko en Anna Drijver nemen ieder ook een pagina voor hun rekening!

Over Anna Karenina
Anna Karenina verscheen 140 jaar geleden voor het eerst in boekvorm. Het wordt beschouwd als een van de beste romans uit de wereldliteratuur, omdat Tolstoj op een razendknappe manier de verschillende verhaallijnen verweeft. Het verhaal vertelt over de hopeloze verliefdheid en affaire van de hoofdpersoon Anna Karenina. Tolstoj sleurt de lezer mee langs roddels en hartstocht, eerlijkheid en decadentie en huwelijk en maatschappelijke status. Anna navigeert tussen haar rollen als minnares, echtgenote, moeder en prominent lid van een gemeenschap. Schrijvers als Virginia Woolf en Vladimir Nabokov loofden Tolstojs stijl en messcherpe observaties van mens en maatschappij.

De beroemdste Nederlandse vertaling is van Wils Huisman, die in 1966 bij Uitgeverij Van Oorschot verscheen in de Russische Bibliotheek. In 2017 verscheen een nieuwe, lovend ontvangen vertaling in het Nederlands door Hans Boland (uitgeverij Athenaeum). Anna Karenina werd verschillende malen verfilmd.

Samenwerking met UN Women
Voor de marathon werkt het ILFU samen met de Nederlandse tak van UN Women, de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Als Unesco City of Literature zet Utrecht zich in om met haar literaire activiteiten de Global Goals van de Verenigde Naties te behalen. Dit zijn zeventien concrete doelen die in 2030 moeten zijn bereikt. Met de Anna Karenina Marathon wordt aandacht gevraagd voor Global Goal 5: het versterken van de positie van vrouwen en meisjes.

De Anna Karenina Marathon wordt gehouden in samenwerking met NS. Station Utrecht Centraal is daarbij gastlocatie voor dit evenement.

 

zaterdag 15 september t/m woensdag 26 september

11:00
Ticketprijzen: Gratis
Soort: ,
Voertaal: Nederlands|Engels

Event Facebook »
Locatie

Utrecht Centraal Station

3511 AX Utrecht

Share

Share