Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 10 seconden

Laden Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Op zijn dertigste gooide hij het roer radicaal om. Als documentairemaker woonde hij afwisselend in Milaan en New York, maar zijn films bereikten slechts een klein publiek. Hij trok zich terug in een bergdorpje in de Italiaanse Alpen en wijdde zich vanaf dat moment geheel aan het schrijven. De rest is geschiedenis. Met De acht bergen brak hij dit jaar wereldwijd door, en verkocht hij alleen al in Nederland 150.000 exemplaren. Op het ILFU een gesprek met Cognetti over de stad en de bergen, zijn films, zijn boeken en zijn overdonderende succes.

De stad en de bergen
De acht bergen is een roman over een unieke vriendschap tussen zwijgzame mannen, over eenzaamheid en over de alomvattendheid van natuur. Naast schrijver is Paolo Cognetti ook documentairemaker. We vertonen voor het eerst in Nederland zijn documentaire The wrong side of the bridge: een film waarin vier schrijvers uit Brooklyn (Jonathan Lethem, Rick Moody, Colson Whitehead en Shelley Jackson) spreken over hoe hun schrijven wordt bepaald door de diversiteit van hun wijk, ver van het centrum van Manhattan, ver van de dominante cultuur.

“In de filmwereld heb ik geleerd om alleen te beschrijven wat je kunt zien. Deze regel komt ook terug in de Amerikaanse literatuur, die eigenlijk heel cinematografisch is: de auteurs schrijven vaak alleen het zichtbare op. Veel dingen blijven daardoor verborgen. Zo houden de personages iets mysterieus. Verder heb ik tijdens het maken van documentaires de kunst ontwikkeld om naar anderen te luisteren. Dat is ook in de literatuur essentieel, anders worden boeken te narcistisch. En nog iets belangrijks: liefde. Je moet de mensen over wie je een documentaire maakt of over wie je schrijft liefhebben, anders gaat het niet.” Paolo Cognetti in Trouw.

Filmvertoning The Wrong Side of the Bridge
Engels gesproken

Gesprek met Paolo Cognetti
Engels gesproken

Schrijvers en artiesten:

Paolo Cognetti

Lidewijde Paris

maandag 17 september

Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Ticketprijzen: €15
Huisvrienden: €10
Soort: ,
Voertaal: Engels

Uitverkocht Event Facebook »
Locatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11
3511 WC Utrecht

Share

Share