Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 4 seconden

Laden Evenementen

  • Dit event is voorbij.

 

Op deze zaterdag staat Utrecht als UNESCO City of Literature zelf in de schijnwerpers met stadswandelingen en literaire activiteiten in de Utrechtse boekenwinkels.

 

Boekhandelwandelingen

Niels Bokhove neemt je mee op een boekhandelwandeling langs de vele prachtige en unieke boekhandels die Utrecht rijk is. De stad kent net zo veel bestaande als niet meer bestaande boekhandels, op locaties waar je misschien wel dagelijks langs komt. Niels geeft aandacht aan deze bijzondere plekken en gaat in op de historische en literaire aspecten van de Domstad en haar boekwinkels.

Prijs:    € 5,-
Tijden: 12:00  / 13:30

 

De wandeling duurt een uur. Graag een kwartier voor de gekozen vertrektijd aanwezig zijn in Het Literatuurhuis, Oudegracht 237.

 

Lopen tussen de regels
Een ontdekkingstocht met het Utrechts Stadsdichtersgilde

Speciaal voor het ILFU presenteert het Utrechts Stadsdichtersgilde een wandeling langs muurgedichten, muziek en binnentuinen. Eeuwenoude stenen komen tot leven met voordrachten van de stadsdichters, klanken stijgen op uit het Museumkwartier en je krijgt een voorproefje van wat er afgelopen zomer aan de bomen langs de singels heeft gerijpt. Kortom: een fijne, poëtische manier om de City of Literature (opnieuw) te ontdekken. Dat wil je niet missen!

Met de Gildedichters: Ruben van Gogh, Hanneke van Eijken, Alexis de Roode, Nanne Nauta, Maarten Das, Ingmar Heytze en Els van Stalborch.
Gidsen: Onno Kosters, Fred Penninga en Anne Broeksma.
Muziek: Leine.

Prijs:    € 5,- 
Tijden: 14.30 / 14.45 / 15.00

 [UITVERKOCHT]
 [UITVERKOCHT]

 

De wandeling duurt een uur. Graag een kwartier voor de gekozen vertrektijd aanwezig zijn in Het Literatuurhuis, Oudegracht 237.

 

De Utrechtse Kinderboekwinkel
Ganzenmarkt 10

De Superjuffie-estafette
11.00 – 15.00 uur

Janneke Schotveld en Annet Schaap maakten al zeven boeken over deze bijzondere juf, die een gewone juf lijkt maar dat niet is. En nu is er een echte bioscoopfilm gemaakt! Dat is reden voor een feestje en daarom houdt de Utrechtse Kinderboekwinkel een Superjuffie-voorleesestafette op zaterdag 22 september. In de etalage komt een voorleesstoel en microfoon te staan en alle fans mogen een stukje voorlezen uit hun favoriete Superjuffie-boek. Wil je ook plaatsnemen op de voorleesstoel?
Mail naar info@kinderboekwinkelutrecht.nl om een plek te reserveren.

Leesclub met Marloes Morshuis
15.30 – 16.30 uur

Marloes Morshuis houdt ontzettend van schrijven en doet dat eigenlijk al haar hele leven lang. De kinderboeken die ze publiceerde zijn niet alleen spannend, maar ook heel actueel. In de Utrechtse Kinderboekwinkel is er een leesclub over haar nieuwste boek: De schaduwen van Radovar (Lemniscaat, 2018). Hierin zijn de inwoners van de stad Sterrenlicht in de greep van ‘de familiescore’; een puntensysteem om op te klimmen in de samenleving. Jona probeert te ontsnappen uit het systeem en brengt daarmee zichzelf en haar familie in groot gevaar.

Meer informatie op www.deutrechtsekinderboekwinkel.nl

 

Boekhandel Bijleveld
Janskerkhof 7
14.00 – 15.00 uur

Dichters Jonathan Griffioen en Floor Buschenhenke hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan hun nieuwe bundels. Tijdens het ILFU treden ze op met hun nieuwste publicaties!

Jonathans Gedichten met een mazda 626 (Lebowski, 2018) ligt vanaf half september in de boekhandels. Hij heeft hierin, naast de Mazda uiteraard, de lichamelijk en psychisch slopende zoektocht naar het onbewuste centraal gesteld. De bundel is de opvolger van zijn veelgeprezen debuut Wijk (Lebowski, 2015), die in 2015 genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs.

De bundel van Floor, Parachute (Atlas Contact, 2018), verscheen al in mei, vol gedichten die lang in je hoofd blijven zitten. Zelf noemt ze deze derde bundel “praktische suggesties van een fundamentalistische twijfelaar”. In deze vrolijk stemmende bundel komen allerlei crises en essentiële vraagstukken aan bod.

De optredens van de dichters zullen aangevuld worden door muzikaal & theatraal poëet Niek LathouwersKijk voor meer informatie op: bijleveldbooks.nl

 

Broese Boekverkopers
Stadhuisbrug 5
15.00 – 16.00 uur

Wat kan Jaap Robben niet? Hij schrijft kinderboeken, gedichten en romans, en won met zijn romandebuut Birk (De Geus, 2014) meerdere grote prijzen. Op 4 september verschijnt zijn langverwachte tweede roman: Zomervacht (De Geus, 2018).

We volgen hierin de dertienjarige Brian die met zijn vader in een caravan woont. Deze zomer moet zijn verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien tijdelijk bij hen wonen. Brian wordt verantwoordelijk gemaakt voor de verzorging van zijn broer, maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?

In Broese Boekverkopers wordt auteur Jaap Robben deze zaterdag geïnterviewd door Laurens van de Linde.

 

De Literaire Boekhandel
Lijnmarkt 17
16.00 – 16.30 uur

Skydancer (Prometheus, 2018) is de debuutroman van Lotte Kok, een aanstormend talent in de literaire wereld. Het Wes Anderson-achtige verhaal volgt Oscar, die in een dorpje van niks woont en weinig te doen heeft, tot Agnes verschijnt. Lotte won eerder als spoken-wordartiest al de Kunstbende en werd door Hebban uitgeroepen tot één van de grote talenten van haar generatie.

Erik-Jan Harmens was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland en in de jaren die volgden, volgden ook vele bundels en boeken. In 2017 verscheen zijn eerste kinderboek, Hans is kwijt (Moon, 2017). Momenteel werkt Erik-Jan zowel aan een nieuwe dichtbundel als aan een roman. Eerst verschijnt echter nog een nieuw autobiografisch werk, over leven in het licht.

Beide auteurs zijn op 22 september te zien en te horen in de Literaire Boekhandel.

 

Savannah Bay
Queering the City programma in Savannah Bay
Telingstraat 13
17.30 – 19.30 uur

Queering the City of Literature (QtCoL) onderzoekt de wisselwerking tussen het queer lichaam en de stad. Dit programma is een vervolg van de succesvolle eerste editie, waarin Olave Nduwanje, Aafke Romeijn en Mounir Samuel speciaal voor Savannah Bay een kort verhaal schreven. Deze verhalen werden op 22 juni door de schrijvers en het publiek op kaartjes in de binnenstad van Utrecht verspreid.

Op deze tweede editie presenteert Savannah Bay een zine met de verhalen en een fotoverslag van de flaneerroute en de kaartjes. De drie auteurs nemen het eerste exemplaar in ontvangst. Uiteraard kun je de zine ter plekke aanschaffen en laten signeren. De gasten van deze editie, Willem Pije (auteur), Anna Poletti (onderzoeker UU) en Jasper Albinus & Steff Geelen (Uitgesproken Queer), laten je kennismaken met nieuwe perspectieven op het queer flaneren. Hoe kunnen deze teksten ons anders naar het straatbeeld laten kijken en wat voor lading geeft dat straatbeeld aan het desbetreffende tekstfragment? Welke rol heeft literatuur in het verkennen van de positie van het queer lichaam binnen de stad?

QtCoL I en II zijn mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Gemeente Utrecht, het K.F. Heinfonds, het Elise Mathilde Fonds en de Kattendijke|Drucker Stichting.

Van 17.30 – 19.30 uur
Entree gratis, vrijwillige donatie welkom
Reserveren gewenst: info@savannahbay.nl
Meer informatie: www.savannahbay.nl

 

zaterdag 22 september

Soort: , ,
Voertaal: Nederlands

Locatie

Binnenstad Utrecht
Utrecht Nederland

In samenwerking met:

Utrechts Stadsdichtersgilde
De Utrechtse Kinderboekwinkel
Boekhandel Bijleveld
Broese Boekverkopers
Literaire Boekhandel Lijnmarkt
Boekwinkel Savannah Bay

Delen

Share

Share

Share