Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 10 seconden

Laden Evenementen

©Robert Oosterbroek

  • Dit event is voorbij.

Utrecht is eind vorig jaar tot UNESCO City of Literature benoemd, een prestigieuze titel die we delen met slechts 27 andere steden wereldwijd. Iets om trots op te zijn! We hebben de titel gekregen vanwege het enorm rijke literaire verleden van de stad, maar nadrukkelijk ook om de letteren in de toekomst nóg meer te laten bloeien. Nu we de titel op zak hebben, is het zaak om de volgende stap te zetten. Wat zijn de mogelijkheden, wie zijn onze collega’s en wat zouden we willen?

De toekomst van Utrecht City of Literature wordt gemaakt door alle schrijvers, festivals, boekhandels, bibliotheken, onderwijsinstellingen, gemeentelijke afdeling en marketingorganisaties in de stad. Om een idee te krijgen van wat de mogelijkheden van zo’n Unesco-titel zijn, hebben we andere Cities of Literatures gevraagd om ons te voeden met voorbeelden, inspirerende ideeën, best practices en toonaangevende activiteiten in hun eigen stad. Er zullen vertegenwoordigers uit Edinburgh (Ali Bowden), Nottingham (Sandeep Mahal) en Ljubljana (Damjan Zorc) aanwezig zijn om te vertellen over hun ervaringen als City of Literature. Drie steden die in omvang enigszins met Utrecht te vergelijken zijn en, net als Utrecht, barsten van de literatuur.

Utrecht City of Literature. What’s next?
Voor wie? Voor alle vertegenwoordigers van het (Utrechtse) boekenvak en iedereen die mee wil praten over de toekomst van City of Literature.
17 september, 13:00-16:00 uur, TivoliVredenburg.
Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Je kunt je hier inschrijven (klik op deze link).

Wat is het UNESCO City of Literature Netwerk?
Een groep van 28 internationale literatuursteden die samen een populatie van 26 miljoen mensen vertegenwoordigen, 1250 bibliotheken en 1200 boekhandels bevatten en 130 literatuurfestivals organiseren. Hoeveel schrijvers er in totaal in die steden actief zijn is onbekend, maar een realistische schatting gaat in de richting van enkele duizenden. De steden wisselen schrijvers uit, starten gezamenlijke projecten en promoten elkaars literaturen.

Over de sprekers

Ali Bowden (Edinburgh)
Ali Bowden is directeur van de Edinburgh City of Literature Trust. Edinburgh was de eerste stad die in 2004 tot City of Literature werd benoemd. Met het grootste literatuurfestival ter wereld (het Edinburgh Book Festival, 250.000 bezoekers) en kanonnen uit de wereldliteratuur als J.K. Rowling, Ian Ranking en Walter Scott, een logische keuze. Ali zal vertellen over de vele initiatieven die ze sinds de toekenning heeft ontplooit, van een uitgekiende stadsmarketing om samen met ondernemers, winkels en hotels literair toerisme te stimuleren tot maandelijkse, laagdrempelige bijeenkomsten met de ‘stakeholders’. Edinburgh is tevens de ‘partnerstad’ van Utrecht binnen de groep van Cities of Literature. Oorspronkelijk was Ali Bowden journalist en werkte daarna jaren in de muziekindustrie als muziekpromotor, voordat ze in 2006 directeur werd bij Edinburgh City of Literature. Ali is verslaafd aan audioboeken, maar ze heeft bewezen dat ze ook kan lezen.

Sandeep Mahal (Nottingham)
Sandeep Mahal is directeur van de Nottingham City of Literature, een stad in het centrum van Engeland met zo’n 300.000 inwoners, die in 2015 de Unesco-titel kreeg. En daar waren ze blij mee:

Sandeep komt vertellen of die miljoenen inmiddels al binnen zijn, en over al het andere wat de toekenning de stad heeft opgeleverd. Tevens is ze in 2018-2020 de voorzitter van het City of Literature-netwerk, de overkoepelende organisatie die verantwoordelijk is voor de communicatie met Unesco en de internationale samenwerkingen tussen de 28 steden. Sandeep begon haar carrière als bibliothecaris, zette daarna partnerschappen op tussen uitgeverijen en bibliotheken en werkte voor de BBC. Sinds 2015 is ze directeur van Nottingham City of Literature. Sandeep leest het liefst Edna O’Brien, Zadie Smith en Neil Gaiman en is daarnaast een ‘sucker for poetry’.

Damjan Zorc (Ljubljana)
Damjan Zorc is coördinator van de CoL-organisatie in Ljubljana, Slovenië, eveneens in 2015 tot City of Literature benoemd. Ljubljana was ook al eens Unesco World Book Capital, een stad met de grootste boekenproductie van het land, een internationaal gerenommeerd festival en talloze projecten op het gebied van educatie en participatie. Damjan is al twintig jaar literair vertaler en is niet alleen een verwoed lezer maar ook een ‘movie buff’. Hij is momenteel vice-voorzitter van het City of Literature-netwerk én een bewonderaar van onder meer Herman Koch en Connie Palmen, want hij heeft een tijdje Nederlands gestudeerd!

 

maandag 17 september

Tijd: 13:00 - 16:00 uur
Ticketprijzen: Gratis
Soort:
Voertaal: Engels

Locatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11
3511 WC Utrecht

Share

Share