Dit is de festivalwebsite van ILFU 2018. Je wordt nu doorverwezen naar www.hetliteratuurhuis.nl voor alle actuele informatie en ILFU-evenementen in 10 seconden

20 mei 2018

Utrecht Unesco City of Literature

House of Literature © Robert Oosterbroek

In november 2017 benoemde UNESCO, de culturele tak van de Verenigde Naties, de stad Utrecht tot City of Literature. Met de titel is Utrecht toegetreden tot een wereldwijd, select netwerk van 28 steden met een levendig literair klimaat. Ook Edinburgh, Dublin, Praag, Barcelona en Seattle behoren tot deze groep. Gezamenlijk proberen de steden nieuwe vormen te vinden om literatuur voor zo veel mogelijk mensen bereikbaar te maken en een bijdrage te leveren aan het behalen van de Global Goals van de Verenigde Naties.

‘City of Literature’: Wat houdt dat in?

Sinds 2004 zijn er twintig steden door Unesco tot City of Literature benoemd. Het zijn steden die niet alleen een lange en indrukwekkende geschiedenis in de letteren kennen, maar ook op dit moment bruisen van de literatuurfestivals, schrijvers, boekhandels en uitgevers. De steden vormen een netwerk dat in jaarlijkse bijeenkomsten nieuwe manieren bedenkt om lezers te bereiken, de literatuurbeleving in verschillende delen van de wereld inzichtelijk maakt, ervaring en expertise deelt en samenwerkingen en uitwisselingen tot stand brengt. Naast een aantal hoofdsteden als Praag, Dublin en Edinburgh, zijn het vooral steden als Lviv, Granada, Krakau, Heidelberg en Norwich die door Unesco zijn gelauwerd. Het zijn niet de voor de hand liggende metropolen, maar juist de steden die zich helemaal kunnen toeleggen op de letteren, het juiste formaat hebben om efficiënt te kunnen samenwerken met de internationale partners en flexibel en ondernemend genoeg zijn om projecten in korte tijd van de grond te krijgen.

www.cityofliterature.nl

 

 

Share